سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
روزنامههای امروز یکشنبه نهم بهمن ماه در حالی چاپ و منتشر شد که بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه توانمندیهای تولید داخل، بازتاب وسیع برنامه دولت برای فروش اموال مازاد و تلاش ایران برای روشن شدن ابعاد حمله به سفارت آذربایجان در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
رهبر معظم انقلاب در بازدیدی سهساعته از نمایشگاه توانمندیهای صنعتی، در جریان آخرین یشرفتهای حوزه صنعتی کشور قرار گرفتند. در این بازدید، علاوه بر مدیران بخش دولتی، فعالان بخش خصوصی به تشریح موفقیتهای به دست آمده طی چند سال اخیر پرداختند و البته به پرسشهای مقام معظم رهبری پاسخ دادند.
روزنامه جامجم در تیتر اول خود به دیدار امام خامنهای از این نمایشگاه پرداخته و مینویسد:
در این نمایشگاه که رویکرد دانشبنیان داشته، غرفهداران، فعالیتها و دستاوردهای خود را در این حوزه گزارش داده و از تلاشهای خود برای خنثیسازی تحریمها، ارزآوری، جهش صادرات و تکیه بر توان و اراده ایرانی سخن به میان آوردند. بهعنوان مثال، رضا فاطمیامین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان این بازدید با ارائه گزارشی به مقام معظم رهبری گفت: در حوزه ساخت لوازم خانگی ظرفیتهای تولیدی بیشتر از مصرف داخل است و بر همین اساس، خط تولید لوازم خانگی به خارج مرزها کشیده است؛ در کشورهایی مثل عمان و روسیه. همچنین در حوزه پایش هوشمند بازار، سامانهای طراحی شده که میتوان همه دادوستد کالایی در کشور را زیر نظر گرفت که با این سیستم، همه چیز تحت نظر دقیق قرار میگیرد. منوچهر منطقی، معاون وزیر صمت هم گفت: ما دو گلوگاه مهم در تابآوری تولید داشتیم که شامل مجموعههای موتوری و لوازم الکترونیک هستند. با تمرکز روی حوزه دانشبنیانها، موفق شدیم بر محدودیتها و تحریمها غلبه کنیم، بهطوری که ۸۰درصد از کمبودها در حوزه الکترونیک و ۶۰درصد در رابطه به گلوگاه موتوری توسط شرکتهای دانشبنیان، برطرف شده است. با این روند، ساخت سه دستگاه اتوبوس جدید در مسیر اجرایی قرار گرفته که وزارت کشور هم قرار است ۳۰۰۰ دستگاه را خریداری کند.
مولدسازی تحرک دولت با حاشیههای خاص سیاسی!
اکثر کارشناسان اقتصادی از بزرگ بودن حجم دولت و سهم بالای ۸۰ درصدی دولت در اقتصاد ملی گلایه دارند و معتقدند اموال فراوان در اختیار دولت از بازدهی لازم برخوردار نیستند و هزینه زیادی بدون داشتن عایدی بر اقتصاد تحمیل میکنند، لذا باید مولدسازی در این زمینه مولد سازی صورت گیرد. همچنین اقتصاد کشور باید مردمی شود.
ماجرای مولد سازی در بسیاری از روزنامهها بازتاب داشته است؛ روزنامه سازندگی مولدسازی را حراج خوانده و نوشته است:
حراج بدون نظارت اموال دولتی یادآور واگذاری غیراصولی مخابرات و شرکت مهاب قدس است که خریدار با درآمدی که از اموال بدست آورد، اقساطش را پرداخت کرد، مصونیت قضایی هم یک بدعت عجیب است. چرا باید طرفین معامله اموال دولتی مصونیت قضایی داشته باشند و اگر قانونی نیست و شبهه دارد چرا باید با آن موافقت کرد. محمد مخبر رئیس هیئت هفت نفره است که مسئولیت تصمیم گیری درباره فروش اموال و دارایی های دولت را دارند!
روزنامههای اصلاحطلب طرح مولدسازی را کاملا سیاسی میبینند، به عنوان مثال روزنامه اعتماد مینویسد:
مولدسازی نوعی ثروتآفرینی است البته نه صرفا با رویکرد پولی و مادی آنی بلکه مولدسازی با رویکرد آینده و بهبود سلامت شهروندان مانند ایجاد فضای سبز و توسعه زیرساختها هم معنا پیدا میکند. شقاقی شهری گفت: آنچه محل شبهه و نگرانی میشود نحوه مولدسازی داراییهای دولت و نگاه دولت به نحوه مولدسازی و محل مصرف حاصل از مولدسازی است، اما نگرانیها از اینجا شروع میشود که با نام مولدسازی اموال دولت را به فروش برسانند و منابع حاصل از فروش آن را صرف هزینههای جاری و حقوق و دستمزدهای دولتی کنند.
در ادامه این گزارش آمده است:
اگر اموال دولت را به فروش برسانند و به توسعه زیرساختها و کاهش فرسودگی زیرساختها کمک کنند، باز هم اقدام درستی است اما اگر اموال دولت را بفروشند و صرف هزینههای جاری کنند واقعا جای نگرانی است و شبیه این موضوع است که فردی زمینی یا فرشی یا دارایی دارد که با نقد کردن آن پولش را صرف غذا در رستوران کند اما در صورتی که این فرد زمین خود را تبدیل به یک ساختمان یا بنگاه تولیدی کند یا خانهای را بازسازی کند این دارایی تبدیل به احسن شده است.
روزنامه شرق نیز طرح مولد سازی را فاقد شفافیت خوانده و نوشته است:
بارها این انتقاد وجود داشته است که برخی مسئولان قانون را دور میزنند، اما حالا باید دید، آیا زمانی رسیده است که خود قانون هم در تنگنا قرار میگیرد؟ به هر حال این مواجهه با قانون به نام مصوبه مولدسازی تا جایی چالشبرانگیز است که برخی کارشناسان اقتصادی از واژه نوعی تفاوت طبقاتی برای توصیفش استفاده میکنند. اعطای چنین اختیاراتی، آن هم در پروندهای که ۱۱۰ هزار میلیارد تومان اموال عمومی در میان است، هم میتواند شبههبرانگیز باشد و هم چالش نحوه برخورد با اموال عمومی را به وجود آورد، بدون آنکه بتوان خاطیان را مورد تعقیب و پیگرد قضائی قرار داد. این شبهه زمانی پررنگتر جلوه میکند که پروسه تصویب آن هم چراغخاموش جلو رفت، آن هم در شرایطی که هیچ شخص یا رسانهای از جزئیات آن تا روز پنجشنبه خبردار نشده بود.
در حالی ادعای عدم شفافیت درباره این طرح از سوی مخالفان دولت بیان شده است که متن بندهای مصوبه مولدسازی داراییهای دولت بعد از لازم الاجرا شدن محرمانه نیست و متن به صورت شفاف در سایت سازمان خصوصی سازی در بخش قوانین و مقررات منتشر شده است. پیشنویس مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی به علت سطح اهمیت تصمیم گیری محرمانه است اما وقتی متن، نهایی و مصوب و لازمالاجرا شود و برای اشخاص ثالث حق و تکلیف ایجاد کند، باید منتشر شود و در دسترس عموم قرار گیرد همچنانکه این مصوبه نیز در سایت سازمان در اختیار عموم مردم قرار گرفت و هفته گذشته در قالب کتابچه نیز منتشر شد. جالب توجه آنکه حتی وبسایت العربیه نیز به جمع مخالفان طرح مولد سازی اضافه شده است!
عبدالحمید بعد از دفاع از بهائیت نسخه صلح با اسرائیل پیچید!
روزنامه جوان در ستون اخبار ویژه خود نوشته است:
یک روز پس از آنکه نظامیان ارتش رژیمصهیونیستی با یورش به مردم بیدفاع فلسطین در شمال کرانه باختری در اردوگاه جنین، دست به کشتار وحشیانه زدند و ۱۰ نفر را به شهادت رساندند و حدود ۲۰ نفر را زخمی کردند، عبدالحمید، امام جماعت مسجد مکی زاهدان در خطبههای روز جمعه خواستار صلح با اسرائیل شد! عبدالحمید که چندی پیش با حمایت از فرقه ضاله «بهائیت» خبرساز شده بود و بسیاری از علمای اهل سنت را به واکنش واداشت، اکنون، اما خواستار صلح با اسرائیل شده است. او که معلوم نیست به نمایندگی از کدامیک از مردم ایران سخن میگفت، اضافه کرد: «مردم ایران در فلسطین خواهان صلح هستند و معتقدند حکومت اسرائیل و مردم فلسطین باید صلح کنند!»
در ادامه این خبر آمده است:
این سخنان واکنش گستردهای در فضای مجازی در پی داشت و بسیاری از کاربران به نقد سخنان او پرداختند. برخی اظهارات او را سادهلوحانه و ناشی از نداشتن سواد سیاسی و برخی هم او را متهم به نفوذی بودن کردند.
اظهارات عبدالحمید درباره صلح مردم فلسطین با اسرائیل از زبان مردم ایران در حالی است که خشم و کینه مردم ایران از رژیم منحوس و اشغالگر صهیونیستی نه الان که از پیش از انقلاب اسلامی همواره وجود داشته و ریشه این نفرت تاریخی به همان خوی اشغالگری و غصب سرزمینهای ملت مظلوم فلسطین و قبله اول مسلمانان به دست صهیونیستها بازمیگردد. بنابراین طی چند دهه گذشته چه اتفاق جدیدی در مسیر احقاق حقوق ملت فلسطین افتاده است که اکنون عبدالحمید نسخه صلح با دشمنترین دشمنان دنیای اسلام میپیچد!؟
کرانه باختنی
در حین مراسم تشییع شهدای جنین، فرماندهان و رهبران فلسطینی وعده انتقام خون شهدا و تلافی حمله اسرائیل را داده بودند و با گذشت ۲۴ ساعت این وعده عملی شد. این حماسه بزرگ مورد توجه روزنامهها قرار گرفته است، روزنامه وطن امروز در تحلیل آن نوشته است:
عملیات مسلحانه «خیری علقم» در قدس شرقی دومین عملیات قدرتمند بعد از حمله «رحد حازم» علیه صهیونیستها در سال جاری محسوب میشود که به هلاکت ۹ صهیونیست از جمله یک خاخام و نظامی برجسته رژیم صهیونیستی و زخمی شدن ۱۲ صهیونیست منجر شد؛ عملیاتی که نوید خطری بزرگ برای ایجاد یک جنگ تمامعیار شهری درون سرزمینهای اشغالی را میدهد. نیمهشب جمعه صدای شلیک در محله «نبی یعقوب» در شمال قدس اشغالی خواب از سر نتانیاهو و بن گویر، وزیر تندرو و افراطی امنیت داخلی وی ربود. خیری علقم جوان ۲۱ سال فلسطینی با مهارت بسیار زیاد شروع به تیراندازی به سمت صهیونیستهای افراطی کرد. علقم از خودرو خود پیاده شد و در نزدیکی کنیسه صهیونیستها شروع به تیراندازی کرد و نزدیک به ۳۰ نفر را هدف گرفت که تاکنون ۹ صهیونیست به هلاکت رسیدهاند.
روزنامه فرهیختگان نیز عملیات رحد حازم را تحلیل کرده و مینویسد:
کابینه راست افراطی نتانیاهو، از چاله به چاه افتاد. آنها برای کاستن از حجم اعتراضات خیابانی چندده هزار نفری برای استعفای کابینه، اقدام به طراحی یک عملیات پیشدستانه در اردوگاه جنین کردند تا از این طریق هم ضرب شستی به مقاومت فلسطین نشان دهند و هم برای مدتی از زیر فشار انتقادات خارج شوند. روز پنجشنبه در تهاجم به جنین، ۱۰ فلسطینی شهید و ۲۰ نفر دیگر زخمی شدند. احیانا پس از این جنایت، وزرای کابینه نتانیاهو نفس راحتی کشیدند که تا چند ماه خبری از سقوط کابینه و تداوم بیثباتی سیاسی چند ساله در سرزمینهای اشغالی نیست.
در ادامه این گزارش آمده است:
کرانه باختری با توجه به وضعیت فعلیاش که امکان کاربرد تسلیحات سنگین، راکت، پهپاد و موشک ضدزره در آن وجود ندارد، با تسلیحات انفرادی به دلیل مجاورت با محل زندگی صهیونیستها میتواند برای آنان رعبانگیز باشد؛ چه اینکه طی سه سال اخیر این مساله به اثبات رسیده و حتی از نبردهای مقاومت غزه نیز تلفات بیشتری به صهیونیستها تحمیل کرده است.